Námskeið / Workshops

namskeid_islenskgrafik

Hvað er Grafík?

Langar þig til að kynnast því hvernig grafíkverk verða til? Á þessu helgarnámskeiði verður farið yfir helstu þætti grafíkur, hvað er listgrafík og hverjar eru hinar ólíku grafíkaðferðir. Þátttakendur fá tækifæri til að kynnast miðlinum í gegnum einfaldar þrykkaðferðir svo sem einþrykk, þurrnál og tréristu. Á námskeiðinu er lögð áhersla á að nýta eingöngu umhverfis- og heilsuvænar aðferðir og efni. Um er að ræða grunnnámskeið ætlað þeim sem ekki hafa áður unnið í grafík eða fyrir þá sem langar að rifja upp þekkingu sína. Námskeiðið nýtist vel sem grunnur að áframhaldandi námskeiðum í listgrafík.

Fjöldi Þátttakenda: 4 – 8

Val um dagsetningar: Lau – sun. 23 – 24. febrúar 2019, 10:00 – 17:30 eða Lau – sun. 23 – 24. mars 2019, 10:00 – 17:30 Hægt er að taka bæði námskeiðin og nýtist þá fyrra námskeiðið sem grunnur að því næsta. Þeir sem taka bæði námskeiðin fá 10% afslátt.

Verð: Kr. 50.000.- Greiða þarf 40% skráningargjalds við skráningu og restina viku fyrir upphaf námskeiðs. Ef allt námskeið er greitt í upphafi fæst 10% afsláttur. Ef ekki er næg þátttaka (lágmark 4) verður námskeiðið endurgreitt að fullu.

Efni: Grunnmyndlistarefni er innifalið í gjaldi svo sem prentsverta, pappír, þrykkplötur og hreinsiefni. Nemendur geta keypt pappír o.fl til viðbótar á námskeiðinu. Listi yfir önnur nauðsynleg efni og áhöld verður sendur þátttakendum.

Kennari: Valgerður Hauksdóttir grafíklistamaður og framhalds-/háskólakennari í grafíklist. (www.hauksdottir.is)

Skráning: Valgerður Hauksdóttir: valgerdur@hauksdottir.is

Gum Bichromate Printing

Instructor: Laura Valentino
Date and Time: March 9th and 10th, 10am–4pm

This 2-day intensive workshop covers all the basics of the gum bichromate photographic process. You will learn how to optimize digital negatives for gum printing and get hands-on experience printing your own beautiful tri-color and monochrome prints to take home with you. To make the most of our time, the class will be limited to 4 students.

Gum Bichromate is a historic photographic process which uses layers of gum/watercolor solution to create a painterly, photographic image. Laura Valentino has a master of arts degree from UC, Berkeley and has been gum printing for 10 years. More information and examples of her work can be found on her website: lauraval.com

This workshop will be taught in English, but Laura also speaks Icelandic if you need some points clarified.

Fee: 50.000 kr. all materials included

To register: send an email to lv@lauraval.com for further instructions.

IMPORTANT: All participants need to send two or three digital images (1 color image and 1 or 2 b&w) to lv@lauraval.com by March 1st (a week before the class begins). The images should be RGB or grayscale, 300ppi at 20x25cm max.

Solarplate

Advanced: June 7–8
Beginners: June 15–16

Instructor: Robynn Smith

Robynn is an internationally exhibiting artist from the San Francisco Bay area. She is the founder of the worldwide printmaking celebration Print Day in May, and Blue Mouse Studios in Aptos, California. She is Professor Emeritus at Monterey Peninsula College.

Advanced

June 7, 6–9pm
June 8, 10am–4pm

Join a small group of experienced printmakers, for a Solarplate printmaking workshop tailored to your needs. This workshop will identify goals and help you realize them. It is a critique group, a brainstorming session and an instructional workshop. Bring prints, plates and a dish to share for a potluck dinner and discussion on Friday night. On Saturday, we will work together to achieve goals set on Friday. This workshop is presented in a non-toxic environment.

Cost: 32.000 kr. includes most materials. Additional paper & plates will be available for purchase. Workshop participation is limited. Register early to ensure your spot!

Send an email to islenskgrafik@gmail.com with “Solarplate” in the subject line to register.

Beginners

June 15–16 from 10am–4pm

Solarplates are photosensitive plates that can be printed intaglio or relief. They can be exposed in natural sunlight or with artificial UV light. They are developed in water. Alone or combined with other printmaking techniques, they create prints of depth and beauty. Drawn, collaged and photographic imagery, both representational and abstract, work beautifully with these plates. In this workshop we will explore Solarplates, intaglio and relief inking and printing in a non-toxic environment. All levels of printmaking experience welcome.

Cost: 42.000 kr includes most materials. Additional paper & plates will be available for purchase. Workshop participation is limited. Register early to ensure your spot! For more information or to register contact

Send an email to islenskgrafik@gmail.com with “Solarplate” in the subject line to register.